SAMBAL ASAM
Mudah je membuatnya,
1 biji buah mangga atau lain-lain buah yang sewaktu dengannya, dicincang halus kemudian dicampur dengan sambal belacan(ikan bilis ditumbuk dengan cili dan sedikit belacan). Letak sedikit garam dan gula.Kalau rasa susah nak gaul,tambah sedikit air.Tapi kalau buah yang hampir masak atau yang dah lembut sebab dah lama,tak payah letak air sebab ia sendiri akan mengeluarkan air...lepastu apa lagi nyam-nyamlah......
1 biji buah mangga atau lain-lain buah yang sewaktu dengannya, dicincang halus kemudian dicampur dengan sambal belacan(ikan bilis ditumbuk dengan cili dan sedikit belacan). Letak sedikit garam dan gula.Kalau rasa susah nak gaul,tambah sedikit air.Tapi kalau buah yang hampir masak atau yang dah lembut sebab dah lama,tak payah letak air sebab ia sendiri akan mengeluarkan air...lepastu apa lagi nyam-nyamlah......
UMAI IKAN
Cara membuatnya,hiris halus ikan (cincang pun boleh) ,bawang merah,bawang putih,bawang besar,cili padi dan sedikit halia.Jangan lupa air limau kasturi dan hiriskan sedikit kulit limau untuk ditambah ke dalam umai.Jangan banyak sangat kulit limau nanti pahit. Gaulkan dan tambah sedikit garam dan ajinomoto(resepi mak saya tak letak ajinomoto). Sudah siap untuk dimakan. Tidak sesuai untuk orang yang perutnya sensitif.
IKAN SEPAT GORENG.
Takkan tak reti goreng ikan masin kot..hihihi
Takkan tak reti goreng ikan masin kot..hihihi
Alahai,tak sabar tunggu waktu berbuka...
wahhhh...sedapnyer....!nyum nyum..
ReplyDeletemasakan temurun kann..bestt..ermm..pencetus idea nih...nk buat jugak
ReplyDeletecubalah,senang je tu...
ReplyDelete