BAHAN-BAHAN
20 bekas periuk kera.(kalau nak makan banyak,sila sediakan banyak-banyak).Bersihkan dengan membuang penutup dan bibirnya. (daun disekeliling muka periuk kera)
300g beras pulut. Basuh dan toskan.
1 liter santan
Garam secukup rasa untuk dicampur di dalam santan.(santan rasa lemak-lemak masin)
Gula kalau suka rasa manis pada pulut.
CARA MEMBUATNYA
Masukkan pulut ke dalam periuk kera.Masukkan setengah sahaja untuk memberi peluang kepada beras mengembang. Masukkan santan sampai tutup beras. Susun dalam acuan@bekas untuk dikukus. Kukus sampai masak.SUDAH SIAP....Sedap dimakan bersama kari ayam,rendang dan yang sewaktu dengannya. Ataupun makan begitu sahaja atau cicah dengan gula atau susu pekat manis. Memang sangat sedap...Cubalah ya....
![]() |
Sudah masak |
![]() |
Jom makan |
Br tau kewujudan lemang periuk kera. lepas tgk katun upin ipin google terus. Mmg ada. Hihi
ReplyDeleteBr tau kewujudan lemang periuk kera. lepas tgk katun upin ipin google terus. Mmg ada. Hihi
ReplyDeleteSma la ngn sy...ingt main2 je..rupe2 wjd resepi ni...hihihi..mne nk cri ye priuk kera ni?
ReplyDeleteBanyak tumbuh kawasan semak tepi2 bukit
Deleteini hidangan tradisi family saya tiap2 raya... biasanya raya pertama dan kedua
DeleteAssalam maaf ye tuan tanah...sy ad menjual lemang periuk kera yg dibuat oleh emak sy, kami sudah lebih 7 tahun dlm bidang ini...kami baru habis even MAHA 2016 baru2 ini perhhh memang tak menang tangan dibuatnya....pada pendapat sy, sy lebih suka lemang periuk kera berbanding lemang buluh sebab lemang periuk kera die lebih sedap, lebih lemak, lebih manis & mcm2 lebih lg la klu nk tau kena rasa sendiri lah.... untuk pertanyaan boleh whatapps sy 012-9298799 or email sy fairul8799@gmail.com
DeleteDi jawa namanya kantong semar,baru tau kalau bisa untuk masak,itupun tau dari ipin upin.Sayangnya tanaman ini sangat langka di pulau jawa,adapun di puncak2 gunung.pingin coba...
ReplyDeletekalo di jawa nyarinya di mana ya ?
ReplyDeletesalam, saya minta kebenaran untuk menggunakan salah satu gambar dalam blog ini, nanti saya letak kredit nama blog, klu ada apa2 bantahan sila hubungi, terima kasih
ReplyDelete