Jom klik iklan

Wednesday, June 4, 2014

LEMANG PERIUK KERA

Lemang periuk kera..takde kera pun...hihihi..teringat telatah Upin dan Ipin yang mencari periuk kera untuk dimasak oleh Kak Ros. Di sarawak,lemang periuk kera@pulut dalam periuk kera itu (lupa namanya dalam bahasa Bidayuh) adalah makanan tradisional masyarakat Bidayuh terutama Bidayuh Bau sebab apabila pergi ke Serikin dan singgah di kedai tepi jalan sebelum Serikin memang banyak dijual periuk kera kosong atau periuk kera yang telah siap dimasak bersama pulut di dalamnya. Jom kita masak pulut periuk kera.Senang sahaja membuatnya.


BAHAN-BAHAN

20 bekas periuk kera.(kalau nak makan banyak,sila sediakan banyak-banyak).Bersihkan dengan membuang penutup dan bibirnya. (daun disekeliling muka periuk kera)
300g beras pulut. Basuh dan toskan.
1 liter santan
Garam secukup rasa untuk dicampur di dalam santan.(santan rasa lemak-lemak masin)
Gula kalau suka rasa manis pada pulut.


CARA MEMBUATNYA

Masukkan pulut ke dalam periuk kera.Masukkan setengah sahaja untuk memberi peluang kepada beras mengembang. Masukkan santan sampai tutup beras. Susun dalam acuan@bekas untuk dikukus. Kukus sampai masak.SUDAH SIAP....Sedap dimakan bersama kari ayam,rendang dan yang sewaktu dengannya. Ataupun makan begitu sahaja atau cicah dengan gula atau susu pekat manis. Memang sangat sedap...Cubalah ya....

Sudah masak

Jom makan



8 comments:

  1. Br tau kewujudan lemang periuk kera. lepas tgk katun upin ipin google terus. Mmg ada. Hihi

    ReplyDelete
  2. Br tau kewujudan lemang periuk kera. lepas tgk katun upin ipin google terus. Mmg ada. Hihi

    ReplyDelete
  3. Sma la ngn sy...ingt main2 je..rupe2 wjd resepi ni...hihihi..mne nk cri ye priuk kera ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak tumbuh kawasan semak tepi2 bukit

      Delete
    2. ini hidangan tradisi family saya tiap2 raya... biasanya raya pertama dan kedua

      Delete
    3. Assalam maaf ye tuan tanah...sy ad menjual lemang periuk kera yg dibuat oleh emak sy, kami sudah lebih 7 tahun dlm bidang ini...kami baru habis even MAHA 2016 baru2 ini perhhh memang tak menang tangan dibuatnya....pada pendapat sy, sy lebih suka lemang periuk kera berbanding lemang buluh sebab lemang periuk kera die lebih sedap, lebih lemak, lebih manis & mcm2 lebih lg la klu nk tau kena rasa sendiri lah.... untuk pertanyaan boleh whatapps sy 012-9298799 or email sy fairul8799@gmail.com

      Delete
  4. Di jawa namanya kantong semar,baru tau kalau bisa untuk masak,itupun tau dari ipin upin.Sayangnya tanaman ini sangat langka di pulau jawa,adapun di puncak2 gunung.pingin coba...

    ReplyDelete
  5. kalo di jawa nyarinya di mana ya ?

    ReplyDelete