Pokok pisang yang rajin berbuah |
Bila buah pisang sudah banyak,maka dengan rajinnya saya mengoogle untuk mencari resepi-resepi yang mudah untuk menghabiskan pisang-pisang ini. Jadi antaranya resepi Kek Pisang Kukus yang entah siapa punya resepi asal yang saya ambil sebab terlalu banyak resepi-resepi yang saya copy dan paste. (maaf ya tuan resepi.Halalkan resepi tuan ya..)hehehehe
KEK PISANG KUKUS@APAM PISANG
Bahan-bahan:
2 gelas tepung naik sendiri
1 gelas gula (saya selalu guna 3/4 gelas)
1 gelas minyak masak
3/4 biji telur
Pisang 4 biji-dilenyek sampai lumat dan dibiarkan supaya menjadi gelap.
![]() |
Acuan saya..saiz,tak tau nak cakap.tapi kecil sahaja |
![]() |
Gelas yang saya guna..abaikan cangkir kat belakang |
![]() |
Telur gred B |
![]() |
Blend jer |
![]() |
Sudah kembang |
![]() |
Masukkan pisang lenyek |
![]() |
Pisang yang telah dilenyek |
Cara membuatnya:
Blend gula,minyak dan telur sampai kembang.Sudah kembang tuang dalam mangkuk dan gaul tepung dan masukkan pisang lenyek. Lepas itu masukkan dalam acuan yang telah digeser dengan sedikit minyak. (tak letak pun takpe). Tutup atas acuan dengan aluminium foil dan kukus sampai masak.(biasa dalam 40 minit). Senang jer kan....
![]() |
Sudah masak |
![]() |
Bolehlah untuk minum petang bersama teh atau kopi |
No comments:
Post a Comment