Jom klik iklan

Monday, December 23, 2013

BUBUR ROTI BODO + DURIAN

Cuaca sekarang asyik hujan. Sekejap-sekejap hujan turun membuatkan perut sentiasa minta diisi. Sudahlah cuti sekolah,asyik lepak di rumah. Puas sudah makan durian,buat tempoyak,gula durian (stok setahun dua) dan aruk sagon (mengoreng sagon tanpa minyak) tibalah masa masak bubur pula. Jadi,saya suka makan bubur biskut ni. Entah apa namanya. Di rumah,kita orang panggil biskut keras ni roti bodo. Selalu di buat bubur atau dimakan dengan jem mangga buatan sendiri. Huummm...sedap,walaupun keras. Maklumlah,saya orang susah dulu,makan biskut keras ini pun dah nikmat. Oklah,kita lihat bagaimana membuatnya.


BUBUR ROTI BODO+DURIAN

1 bungkus biskut keras
1 jag santan cair
1 gelas santan pekat
10 ulas durian (sukahati nak berapa banyak)
gula secukup rasa
daun pandan (jika ada) 
sedikit garam


CARA MEMBUATNYA
Masakkan santan cair dan durian hingga mengelegak. Masukkan biskut.Masukkan garam dan gula. Biarkan mengelegak dan biskut nampak kembang. Masukkan santan pekat,kacau dan tutup apinya. Sudah siap.Sila hidangkan dan makan....Senang jer kan.....





Gambar di atas tu orang Iban kata Semadi nadai..hahahaha...sebabnya saya malas nak ambil gambar. Tapi memang sedap bubur ini bila di makan panas atau sejuk. Silalah cuba ya.....

No comments:

Post a Comment