Ikan Jan?Kenal ke?ikan jan ni glamer di Sarawak untuk dimasak asam pedas,kari,goreng atau pekasam. Rupa ikan ni macam ikan jerung cuma saiz lebih kecil je. Lupa nak ambil gambar sebelum kena potong.
Ikan Jan yang telah siap dipotong dan dibersihkan.
Lempah Asam Pedas Ikan Jan
1 kg Ikan jan
4 ulas bawang merah
7 ulas bawang putih
Halia selebar 4 jari
Serbuk kunyit 1 sudu kecil
2 batang serai
cili padi secukup pedas.(kalau tak pedas bukan asam pedas namanya)
Asam jawa/asam keping/buah mangga mentah/belimbing tunjuk secukup masam
Garam dan perasa secukupnya.
1 liter air
(bahan-bahan di atas cuma anggaran,sila tambah jika rasa kurang terutama halia kerana akan menyebabkan bau hanyir jika kurang halia)
Cara memasak:
Tumbuk @ blend bawang,halia,cili, kunyit dan serai. Masukkan serbuk kunyit.Panaskan minyak dan tumis hingga kekuningan. (dalam gambar tak nampak serai kerana serai di blend sekali)
Setelah kekuningan,masukkan air 1 liter.(anggaran sehingga ikan tengelam). Tunggu hingga mendidih dan masukkan ikan.Masukkan asam,garam dan perisa. Tunggu sehingga ikan masak.
Ikan jan yang baru masuk kuali.
Ikan jan yang dah masak.Paling best kepala dia yang menjadi rebutan.
Ikan ni best juga kalau dimasak rebus sahaja. Bahannya sama cuma tidak ditumis. Air dimasak dalam periuk sehingga mendidih. Sebelum tu masukkan semua bahan2 yang telah diblend tadi. Bila dah mendidih masukkan ikan.Itu je..Senangkan..hehehe...
No comments:
Post a Comment